sábado, 3 de noviembre de 2007

Lleida ret homenatge als nens mortsdel bombardeig del 1937


  1. Un cruent atac de l'aviació italiana va acabar amb 48 escolars morts
  2. Els supervivents lamenten l'oblit i comparen els fets amb els de Gernika
 Dos supervivents del bombardeig, ahir, en l'homenatge a les víctimes. Foto:  RAMON GABRIEL
Dos supervivents del bombardeig, ahir, en l'homenatge a les víctimes. Foto: RAMON GABRIEL
MARÍA JESÚS IBÁÑEZ
LLEIDA
Mig centenar de persones van participar ahir en un acte, convocat de forma espontània per veïns i comerciants, per recordar el 70è aniversari del bombardeig de Lleida, en què van morir, entre d'altres, 48 nens d'entre 7 i 11 anys, alumnes del col.legi Liceu Escolar. L'homenatge va comptar amb la presència de supervivents de la massacre, actualment octogenaris, que van recordar commoguts la vivència i van lamentar l'oblit en què ha restat, durant anys, el tràgic succés.
En l'atac aeri, portat a terme per l'Aviazione Legionària italiana --segons s'ha sabut recentment--, hi van morir almenys 221 persones, la majoria civils, i més de 700 van resultar ferides. Les bombes van caure el 2 de novembre del 1937, durant cinc minuts, en ple centre de la ciutat, sobre el Liceu Escolar i sobre el pròxim mercat de Sant Lluís. Després, els fets van ser silenciats pel règim franquista, fins al punt que el registre del cementiri municipal corresponent a aquells dies ha desaparegut. Els morts van ser inscrits per l'ajuntament en un llibre d'honor que tampoc ha estat localitzat.
"Va ser una tragèdia similar a la que es va produir a Gernika, però de la qual lamentablement s'ha parlat molt poc", va dir ahir Albert Llorens, fill d'una supervivent i encarregat de pronunciar les paraules de record. "Hi va haver un gran estrèpit i el terra va començar a tremolar. El sostre es va desplomar a sobre nostre. Dels cinquanta alumnes que érem a classe, amb prou feines en vam quedar vius quatre o cinc", va relatar Manel Sampedro, que està a punt de complir 80 anys. Al seu costat, Enric Aixut, de 84, recorda que aquell dia, ell es va quedar a casa "perquè tenia grip".

INSTITUCIÓ EMBLEMÀTICA
El Liceu Escolar, un centre educatiu pioner en la seva època, promotor dels principis de l'Escola Nova de Catalunya, havia estat fundat el 1906 pel pedagog lleidatà Frederic Godàs. "Probablement, si el pilot de l'avió que va descarregar les bombes hagués anat a una escola com el Liceu, no hauria estat capaç de fer el que va fer", va manifestar Llorens, al recordar el caràcter integrador i de tolerància del col.legi.

No hay comentarios: