jueves, 25 de octubre de 2007

Un pergamí vaticà ocult durant 7 segles rehabilita els Templers


  1. El 'Foli de Chinon' recull l'absolució de Climent V als membres de l'orde
  2. Als seus integrants se'ls va declarar heretges per la pressió de la corona francesa
 Fotografia del Foli de Chinon tal com apareix a la web vaticana. Foto:  ARXIU SECRET DEL VATICÀ
Fotografia del Foli de Chinon tal com apareix a la web vaticana. Foto: ARXIU SECRET DEL VATICÀ
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
Si desitja veure el gràfic en PDF faci un clic a la imatge.
ROSSEND DOMÈNECH
ROMA
El temps potser fa justícia, però no torna la vida. Uns documents judicials que van quedar traspaperats més de set segles i que fa sis anys van ser descoberts, per casualitat, a l'Arxiu Secret del Vaticà, rehabiliten ara, en ple segle XXI, els Templers, un orde religiós i militar --com molts altres que van existir durant l'edat mitjana-- que va veure com els seus integrants acabaven a la foguera. A Europa havien instal.lat el primer sistema financer internacional conegut.
Van ser condemnats per heretges, per sodomia, per "petons obscens" i altres delictes, però ara s'afirma, amb proves, que el Papa Climent V no va donar mai crèdit a aquestes acusacions, sinó que va cedir a les pressions del rei de França, Felip IV, el Bell, que amenaçava amb un cisma si l'Església no li treia del mig els rics i poderosos frares soldat. El monarca els devia 300.000 florins, però ambicionava sobretot el seu ingent tresor, que, amb les arques de l'Estat francès buides, necessitava per poder pagar la guerra dels Cent Anys que lliurava contra Anglaterra.

799 EXEMPLARS A 5.900 EUROS
Les actes del procés al qual van ser sotmesos els Templers seran presentades avui al Vaticà en un acte que ha despertat curiositat. La Santa Seu n'ha editat 799 exemplars per vendre'ls a 5.900 euros cada un. Es titulen Processus contra Templarios i estan basats gairebé exclusivament en el document descobert l'any 2001: un pergamí de 70 centímetres de llarg i 58 d'ample conegut com el Foli de Chinon, que deu el seu nom al castell francès on, l'any de 1308, es van celebrar els processos contra els Templers. Entre els processats hi ha el Gran Mestre de l'Orde, Jacques de Molay, el personatge que durant molts segles ha inspirat desenes de novel.listes.
A la web en què l'Arxiu Secret Vaticà ha divulgat l'abast de la troballa (http://asv.vatican.va/es/ doc/1308. htm) s'explica que el foli "conté l'absolució impartida per Climent V a l'últim Gran Mestre del Temple, el frare Jacques de Molay, i als altres caps de l'Orde, després que aquests últims fessin acte de penitència i sol.licitessin el perdó de l'Església". El document forma part de "la primera fase del judici contra els Templers, quan Climent V encara estava convençut que podia garantir la supervivència d'aquest orde religiós".

HIBERNACIÓ DELS FRARES
D'aquesta manera, el Papa els absolia d'uns presumptes delictes que havien confessat sota tortura dels inquisidors francesos; però ja era massa tard, i Felip IV va imposar al Papa la supressió de l'Orde. Climent V no la va suprimir ni la va condemnar, però la va sotmetre a una espècie d'hibernació, fent servir una singular interpretació del dret eclesiàstic per la qual es va emetre una sentència no definitiva dictada per "la necessitat superior d'evitar un greu perill per a l'Església".
Des d'aquell moment, els Templers no van poder utilitzar ni el nom ni els signes distintius de l'Orde. La sentència els obligava a mostrar públicament el seu penediment, però Molay i alguns altres s'hi van negar i van acabar cremant a la foguera. La llegenda explica que abans de pujar al patíbul Molay va maleir el Papa, el Rei i la monarquia francesa "fins a la tretzena generació". Climent V va morir al cap d'un mes, Felip IV als tres mesos i la monarquia francesa es va extingir al cap de 13 generacions.
"Els motius de la condemna van ser polítics, no pas religiosos", ha explicat l'historiador Franco Cardini, que avui intervindrà en la presentació. "Els advocats del rei de França --va afegir-- no necessitaven construir un coherent dispositiu acusatori, només calia que fos eficaç i creïble per a l'opinió pública".
El dia 13 passat, els supervivents dels Templers es van reunir a l'església de N“tre Dame de Chine, a París, per commemorar el "martiri" de Molay i potser per celebrar la seva rehabilitació. S'explica que l'any 1885, en una parròquia situada a Rennes-le-Château, va ser descobert el tresor que pertanyia als Templers; però va desaparèixer de manera immediata, es diu que a Escòcia o Aragó. S'ignora si es tractava de diners o d'un patrimoni espiritual. La llegenda dels frares guerrillers encara continua viva.

No hay comentarios: