jueves, 28 de junio de 2007

Les clarificadores revelacions d'Imaz

28/6/2007 Edición Impresa EDITORIAL

Les clarificadores revelacions d'Imaz

L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen posicions personals.

Les afirmacions realitzades ahir pel president del PNB, Josu Jon Imaz, sobre les causes del final del procés de diàleg per acabar amb la violència d'ETA tenen el doble interès d'aportar, per una banda, informació de com van anar les converses polítiques exploratòries i, per l'altra, de deixar la pilota a la teulada que correspon. El que de fet confirma Imaz és que el descarrilament del procés es va produir per culpa d'ETA, quan va transmetre a través de Batasuna que els socialistes havien d'assumir que Euskadi i Navarra s'havien d'integrar "en un sol espai d'autogovern". És a dir, ETA va fer una exigència política que els socialistes ni podien ni havien d'admetre. Aquesta és una confirmació més que el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, no va cedir al xantatge en un assumpte tan delicat.
Les insinuacions del PP sobre Navarra, per tant, estaven mancades de sentit i, vistes ara, obeïen a una tàctica encaminada a deslegitimar el possible pacte dels socialistes navarresos amb la coalició nacionalista Nafarroa Bai. No és casualitat que les declaracions d'Imaz es produeixin just en l'estira-i-arronsa final per saber si serà UPN, la marca del PP, qui governi Navarra o si serà el PSN amb el suport dels nacionalistes.
Per altra banda, no deixa de sorprendre que sigui el president del PNB qui hagi fet unes revelacions que clarifiquen enormement el perquè del fracàs de l'intent de pau. Sembla més normal que hagués estat el Govern qui informés que durant la tardor passada hi va haver reunions a tres bandes entre PSE, PNB i Batasuna per preparar la taula de negociació política de partits i que ETA es va interposar en aquestes converses per tractar d'imposar, abans d'entregar les armes, les seves tesis panbasquistes.
Fa la sensació que Zapatero ha perdut capacitat de comunicar-se amb una societat que majori- tàriament recolzava la seva temptativa i que, amb tota seguretat, hauria entès les causes de la ruptura. Aquest silenci ha donat ales als seus adversaris, que no han dubtat a l'hora de ventilar la versió interessada de Gara, el diari de l'esquerra abertzale que no condemna els crims d'ETA. Imaz la va encertar al dir que Gara ven una versió del final de la treva que només busca justificar ETA davant la seva parròquia. El que és lamentable és que el PP i la seva premsa afí hagin aprofitat aquesta interpretació esbiaixada per desgastar Zapatero i condicionar el pacte de Navarra.

No hay comentarios: