lunes, 12 de octubre de 2009

Irving Penn va immortalitzar una bullabessa a BCN

La imatge que el fotògraf va captar d’un pantagruèlic plat de peix al restaurant Los Caracoles, el 1948. Foto: IRVING PENN
La imatge que el fotògraf va captar d’un pantagruèlic plat de peix al restaurant Los Caracoles, el 1948. Foto: IRVING PENN

JORDI PUNTÍ
BARCELONA

La postura sinuosa de Gisele Bundchen, la fragilitat de Kate Moss nua, la mirada fugissera de Picasso, totes aquelles models dels anys 60, vestides de Dior i fumant... La mort del fotògraf Irving Penn dimecres passat, quan tenia 92 anys, ha retornat al primer pla el glamur de les imatges que al llarg de la seva vida va fer per a la revista Vogue. Amb les seves portades i reportatges, Irving Penn va ser sens dubte un artista que va marcar el curs de la fotografia de moda. És tanta la seva importància, que la seva altra obra va quedar relegada a un pla més anecdòtic. Resulta que de tant en tant abandonava els modistes i les celebritats i el seu objectiu es fixava en mons gairebé oposats: els anys 40 va viatjar al Perú per retratar els indis quítxua.
Les fotografies d’Irving Penn van destacar sempre per la seva composició de to clàssic. El seu ull descansava en l’harmonia de colors i formes, ja fos buscant el costat menys obvi d’un ésser humà o arrencant l’emoció dels objectes més senzills. Aquesta mirada curiosa va ser la que el va portar a fotografiar, a Barcelona, l’agost del 1948, un pantagruèlic plat de sopa de peix.

AL RESTAURANT LOS CARACOLES / Malgrat haver fet aquesta fotografia fa més de 60 anys, Irving Penn no la va fer pública fins al 2001, quan va publicar un llibre que reunia naturaleses mortes capturades al llarg de la seva vida. El títol de la foto diu que va ser feta al restaurant Los Caracoles, que avui dia continua obert al carrer dels Escudellers, però desconeixem si encara serveix bullabesses tan esplèndides. Però, ¿com és que Irving Penn va quedar fascinat per aquells escamarlans i musclos que adornen la sopa?
L’any 1948 va ser clau en la carrera del fotògraf. Viatjant entre París i Nova York, es va dedicar a retratar un gran nombre d’artistes que després el van fer molt famós, entre ells Truman Capote, Marcel Duchamp i Igor Stravinsky. A l’agost, Vogue el va enviar a Barcelona per fer un reportatge fotogràfic. S’havia de titular Barcelona i Picasso, i el pintor era l’excusa per mostrar la ciutat. Quan va publicar la foto de la bullabessa, Penn va explicar en una entrevista per a The New Yorker que l’havia fotografiat perquè era el plat preferit del pintor.
Aquell estiu, Irving Penn va aprofitar l’estada a Catalunya per fer més fotos memorables. Va retratar els germans Junyer, Joan Miró amb la seva filla Dolors, i Salvador Dalí. La seva arribada a Barcelona va ser celebrada per la classe cultural. Al seu dietari de l’època, publicat amb el títol d’A flor d’oblit, el poeta Marià Manent escriu el 14 d’agost del 1948: «He hagut d’acompanyar un redactor del Vogue que va venir per preparar un reportatge gràfic sobre Picasso». I més endavant: «Vaig acompanyar el fotògraf a una corrida de toros. Dalí hi era i el va cridar: ‘S’han d’atendre les indicacions del geni’, em va dir Penn, amb un somriure».

IMPRESSIONAT / ¿Va ser Dalí qui el va portar a Los Caracoles? Podria ser. Jo m’imagino Irving Penn davant del plat, tan impressionat que vol capturar-lo amb la seva Rollei. Llavors agafa un parell de tovallons blancs i surt al carrer dels Escudellers per buscar una bona llum. Un cambrer el segueix amb el plat fumejant. Després el diposita a terra i el fotògraf dispara la càmera.

No hay comentarios: