lunes, 17 de septiembre de 2007

El fiscal demana 5 anys de presó per l'ús de plaguicides prohibits


J. G. ALBALAT
BARCELONA
Joan B. F. pretenia eliminar els insectes que atacaven els arbres fruiters que cuidava al pati de la seva vivenda de Sant Joan Despí, però la utilització de plaguicides considerats tòxics pot comportar-li l'ingrés a la presó si, al final, un tribunal s'acull a la tesi mantinguda per la Fiscalia del Tribunal Superior que l'acusa d'un delicte contra el medi ambient. El fiscal Francisco Javier Pérez Ruiz reclama per a l'imputat cinc anys i tres mesos de presó, una multa i el pagament d'una indemnització de 15.000 euros a una veïna, Rosa B. B., que va resultar afectada. El judici està pendent.
El fiscal va presentar al juliol als jutjats de Sant Feliu de Llobregat el seu escrit d'acusació contra Joan B. F., que ara té 74 anys, que des del 2002 i sense autorització va utilitzar els plaguicides Lebaycid i Imidan per eliminar els insectes que rondaven els arbres fruiters que tenia plantats al pati de casa seva, al carrer de Baltasar d'Espanya. Aquests plaguicides contenen dues substàncies (fenthion i phosmet) altament tòxiques per als éssers humans i amb un ús totalment reglamentat. En concret, només es poden fer servir per a fins agrícoles i pels professionals del sector.
Després d'uns quants mesos d'utilització d'aquests productes per part de Joan B. F., Rosa B., que vivia en una finca adjacent, va començar a tenir determinades afeccions, sobretot de tipus respiratori. Davant la possibilitat que les malalties fossin originades per les pràctiques del veí, la dona va posar en coneixement de l'administració la situació i l'administració, després de fer les investigacions oportunes, va requerir a l'acusat que aturés la seva activitat.

DIVERSOS AVISOS
L'Ajuntament de Sant Joan Despí va enviar un requeriment a Joan B. el desembre del 2002 i, davant les posteriors denúncies de l'afectada, el mes de març del 2004. L'imputat també va rebre una instància similar de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat el juliol del 2005.
Malgrat els primers avisos municipals, l'acusat va continuar fent ús dels plaguicides prohibits, tal com van poder comprovar els tècnics de l'ajuntament el març del 2005, quan van portar a terme una presa de mostres de fulles dels arbres de l'imputat. Després d'analitzar-les, van descobrir que havien estat tractades recentment amb les dues substàncies tòxiques. Com a resultat de l'exposició continuada en el temps als plaguicides, Rosa B., la veïna, té intolerància ambiental i un quadro ansiós depressiu.

No hay comentarios: